Hur bra håller klockor sitt värde?

good are watchesAtt köpa en dyr klocka kan vara en klok affär, inte bara för att den antagligen kommer hålla riktigt hög kvalitet, utan också för att dyra klockor generellt även har ett högt andrahandsvärde om man skulle vilja sälja vidare klockan i framtiden. Det kan dock variera lite från märke till märke och från klocka till klocka, men generellt kan man räkna med att det är en god investering. Om man köper en ny klocka med tanken på att i framtiden sälja vidare denna, kan det vara bra att tänka på vissa saker.

  • Det gäller att köpa en klocka som alltid kommer att vara “inne”, med andra ord så är det bäst att satsa på klockorna som är klassiska. Att köpa en klocka som har någon speciell funktion som är modern, som är flashig eller liknande är svårare att sälja i framtiden eftersom funktionen kanske inte längre är modern.
  • Det gäller att köpa klockor som alla känner till! Även här gäller klassiska märken, så som TAG Haur, Rolex och Omega. Dessa märken är klassiska klockmärken som sällan förlorar sitt värde.
  • Man kan inte garantera att ett andrahands-köp kommer att leda till ett bra värde, men sannolikheten om man köper en klassisk dyr klocka är så klart mycket högre än en flashig klocka som är cool för stunden. Men även med en klassisk dyr klocka, vars märke är känt sedan innen, så finns det inga garantier.
  • Generellt så tappar klockor sitt värde med cirka 40%, men ju dyrare och mer klassiska märken de har, så som Omega, Rolex, TAG Haur med mera, så minskar detta procentuella tappet. Men att sälja en klocka för exakt samma pris som man köpt den för är väldigt svårt.
  • Man bör tänka på att en klocka som köps via andrahand inte ger samma garantier som vid förstahands köpet.