Många olika typer av klockor

Many different types of watchesBatteridrivna klockor är absolut vanligast och är generellt sett billigare än andra typer av klockor. Med rätt urverk är de pålitliga och håller under en mycket lång tid. De är också ofta stöttåligare än andra tekniker.

Det finns klockor som inte drivs av batteri, utan är så kallade automatiska klockor. De fungerar så att en drivfjäder sätts igång av en rotor inne i klockan som rör sig när klockans bärare rör på sig. Så länge bäraren rör sig fungerar alltså klockan och en gångreserv gör att den fortsätter gå ett till tre dygn efter att bäraren stannat upp. Om klockan stannat upp kan du skruva 20 varv och den går sedan som en klocka. Det finns också kinetiska klockor som drivs av rörelse men också har en battericell som laddas upp. Oftast ses automaterna som de klockor som har bäst kvalitet.

Guld, silver, plast, skinn och titan är vanliga material som alla passar bra för allergiker. Stål är också oftast ett bra material, om det är rent. Doublé är en form av förgyllning som håller lite längre än en plätering då den är något tjockare.

Radiostyrning är en funktion som finns på många nya klockor. Klockorna kan ha både analog och digital design men tekniken med radiostyrning är i sig digital. Radiostyrning innebär att klockan tar emot signaler från en satellit och ställer in sig automatiskt efter dessa. Det betyder att du inte behöver ställa in klockan själv, eller ställa om klockan när du byter land.

Kronograf låter mycket speciellt och intressant men är inget konstigare än en klocka med stoppur. Vattentätheten är ett mått på hur bra klockan tål vatten men kan vara lite vilseledande. 30 m betyder inte att du kan dyka ner till 30 m utan är bara ett mått – egentligen tål den bara lite damm. Från 50 m klarar klockan stänk av vatten och först från 100 m betyder att du kan simma eller bada med klockan på dig.