Ta väl hand om din klocka

Take good care of your watchEn batteridriven klocka kan gå flera år utan att du behöver byta batteri. Trots allt rekommenderas det att du byter batteri efter ett par år, även fast klockan klockan fungerar som den ska. Batterierna kan om de sitter i för länge börja oxidera och läcka syra, vilket kan skada mekaniken i klockan.

Med en automatisk klocka behöver du inte oroa dig för syreläckage, men även för dessa klockor finns det lite servningstips. Framför allt handlar det om att oljan i klockans mekaniska delar torkar och behöver bytas men också att små smutspartiklar kan komma in. Oljan håller sig bäst i schack om klockan används, så att inte låta klockan ligga för länge utan att användas är en bra idé om du vill att den ska hålla länge. För att rengöra och byta olja kan du lämna in klockan till en urmakare.

När du förvarar klockan är det bra att den får ligga i boxen så att den skyddas från damm och risk för att repas. Klockan bör inte utsättas för varken direkt solljus, hög värme eller extrem kyla, framför allt inte i längre perioder. Glaset på klockan kan du rengöra genom att applicera tandkräm, men tandkrämen bör ej innehålla slipmedel.

Det är förstås också viktigt att inte utsätta klockan för vatten. De flesta moderna, finare klockar har någon form av vattenresistens, men observera skalan. 30 m vattenresistens betyder inte att du kan dyka ner till 30 m, utan dessa klockor tål oftast bara lite damm. En skala som oftast används nu är ATM som motsvarar en tiondel av meterbegreppet (30 m = 3 ATM). Med en klocka som har 10 ATM ska du kunna bada med klockan på. Men, för att vara på säkra sidan är det bäst att låta klockan vara när du plumsar i vattnet eller duschar. Saltvatten och klorvatten kan inverka negativt på klockans funktionalitet.