Vilken klocka passar till kostym?

What bell suit costumeDet finns en gammal stilregel som fortfarande är lika aktuell, nämligen att matcha sina klocka med outfiten. För att förtydliga detta kan man tänka sig ett scenario där en man kommer in på en proper fest iklädd en perfekt välsittande kostym, men när han lyfter armen för att kolla klockan ser man en digital klocka med slitet gummiarmband. Att klockan måste passa kostymen är således en självklarhet. Vill man inte snubbla på mållinjen gällande klädvalet finns det några tidlösa riktlinjer att gå efter.

Ett grundläggande stiltips är att matcha klockans formalitet med kostymen. Exempelvis passar en dressad klocka från Gant med läderarmband ypperligt till en snygg smoking. De dressade klockorna har alltid varit trendiga och den mest klassiska varianten är rätt lågmäld i stilen med sitt läderarmband och hus av metall. Vill man ha ett lite grövre alternativ kan man satsa på en manlig pilotklocka i stål som sätter guldkant på såväl kostym som sportigare outfits.

Skall man gå på ett evenemang där klädkoden är “smoking/frack” måste även klockan leva upp till dessa förväntningar. I sådana fall fungerar enbart den dressade klockan och de resterande varianterna är antingen för grova eller avskalade. Är det däremot fråga om en formell fest som inte kräver smoking/frack kan man pröva sig fram mellan kronografer, pilotklockor och dressade klockor.

Förutom att klockan skall passa klädkoden behöver den självfallet även matcha själva outfiten. Formella festkläder består ju i regel av varierade material, mönster och färger. En regel man kan ha i åtanke gällande detta är att anpassa klockans läderarmband med skärp och skor. Outfiten kronas verkligen om dessa tre har samma färg på skinnet. Om detta inte är möjligt skall man strunta i bältet och matcha skornas färg med klockan.

I likhet med de flesta stilregler finns det traditionella “undantaget som bekräftar regeln” även vad gäller klockor som passar till kostymer. Har man ärvt en klocka kan man med stolthet bära familjeklenoden eftersom den bakomliggande historien spelar ut samtliga klädkoder.